Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο – αυτόφορο για τους μικροοφειλέτες



Το νέο φορονομοσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, κατεδαφίζει πλήρως τα όποια, ελάχιστα, ψήγματα φορολογικής δικαιοσύνης υπήρχαν μέχρι σήμερα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Στέλνει από τη μια πλευρά στο αυτόφωρο τους μικροοφειλέτες και τους επιβάλλει ποινές φυλάκισης, ενώ από την άλλη μειώνει από 40% στο 20%(!!!) τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων για το σύνολο, ουσιαστικά, των κερδών τους.

Συνοπτικά, τα δώρα στο κεφάλαιο, που περιέχονται στο, υπό διαβούλευση, φορονομοσχέδιο, μπορούμε να τα κωδικοποιήσουμε ως εξής:

- Μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20%.
- Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%) αλλά αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.
- Αναβολή για το 2012 της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, τη στιγμή που δίνει αυτά τα σκανδαλώδη «δώρα» στο κεφάλαιο, προχωρά σε μια πρωτοφανή σκλήρυνση της φορολογικής νομοθεσίας, ως προς τη μεταχείριση των μικροοφειλετών, η οποία αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Συγκεκριμένα:
• Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ” όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση η αυτόφωρη διαδικασία.
• Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα αδικήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι. Εδώ δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για όσους, αποδεδειγμένα, αδυνατούν να πληρώσουν.
• Μετατροπή της ποινής στα αδικήματα φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.
• Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής και αναστολή εκτέλεσης της ποινής, κατά το άρθρο 497 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.
• Στα φορολογικά αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους(χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος ο οφειλέτης είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια αδικήματα φοροδιαφυγής.

Πηγή: Iskra.gr

Share

Category: Οικονομία



Αφήστε μήνυμα