Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Ούτε μια μέρα παραπάνω στη φυλακή: άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζ.



Υπάρχει slideshow φωτογραφιών της διαδήλωσης στο τέλος της δημοσίευσης.


Η διαδήλωση συμπαράσταση στον Μάριο Ζέρβα ήταν πραγματικά εξαιρετικά επιτυχημένη. Υπολογίζω τον όγκο των συγκεντρωμένων σε 5-6.000 άτομα. Το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το κλήμα τρομοκρατίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ. Χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι αψήφησαν την κατευθυνόμενη τρομο-υστερία, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αντίστασης σε μια εποχή νεοφιλελεύθερης καταιγίδας και αστυνομοκρατίας. Το έχουμε ξαναπεί σε αυτό το blog. Η κυβέρνηση συστηματικά σπέρνει ανέμους και θα θερίσει καταιγίδες. Μαζί με τον άγριο νεοφιλελευθερισμό που επέβαλε από τις πρώτες μέρες η νέα κυβέρνηση, έφερε και μια όξυνση της αστυνομοκρατίας που όμοιά της έχουμε να δούμε δεκαετίες. Η αστυνομία με αίολες κατηγορίες, με γελοία «στοιχεία», συλλαμβάνει ανθρώπους και τους φορτώνει ένα βουνό από κακουργήματα. Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν χτες βράδυ είναι μια πρώτη ένδειξη ότι είμαστε λίγο πριν το σημείο «έως εδώ».

Στο τέλος της δημοσίευσης θα δείτε μια παρουσίαση φωτογραφιών από τη χτεσινή διαδήλωση. Πρώτα όμως δημοσιεύουμε μια αναλυτική προκήρυξη συμπαράσταση προς τον Μάριο.

ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ..

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, Αθήνα. Γενική απεργία. Μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης. Ο 28χρονος Μάριος Ζέρβας βρίσκεται στην διαδήλωση της γενικής απεργίας, φοράει ένα σακίδιο και σε συνδυασμό με τα αντισυμβατικά ράστα μαλλιά του καθίσταται ύποπτος και συλλαμβάνεται στο σωρό σε μία ανύποπτη στιγμή. Στον έλεγχο, που έγινε τελικά στη ΓΑΔΑ, στην κατοχή του βρίσκονται σαμπουάν, σαγιονάρες, μπουρνούζι, γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης, ειδή της δουλειάς του ως δάσκαλος νηπίων στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά δεν αίρονται οι ήδη έτοιμες κατηγορίες εις βάρος του. Κρατείται στη ΓΑΔΑ για να περάσει από τακτικό ανακριτή.

Δευτέρα 15 Μαρτίου. Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες η προφυλάκιση του.

Συγκροτείται κατηγορητήριο με βάση μόνο την κατάθεση του αστυνομικού που τον συνέλαβε, χωρίς άλλα στοιχεία ή ευρήματα. Περιλαμβάνει κατασκευή, κατοχή και ρήψη μολότωφ, απόπειρα πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης, όλα με το επιβαρυντικό της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου (κουκουλονόμος). Αργότερα, κατατίθενται συμπληρωματικές καταθέσεις από δύο ακόμα αστυνομικούς, για να υποστηριχτεί ένα κατηγορητήριο, που χάσκει στο κενό.

Στο μεταξύ, μετά από κινητοποίηση συγγενών, φίλων και γνωστών, συγκεντρώνονται δεκατρείς αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των οποίων και φωτογράφοι του τύπου που διαθέτουν τις φωτογραφίες τους, οι οποίες εμφανίζουν ακάλυπτο το πρόσωπο του Μάριου τη στιγμή της σύλληψης του και διαψεύδουν κραυγαλέα την κατάθεση του αστυνομικού. Η υπόθεση παραπέμπεται στον ανακριτή ο οποίος εξαντλεί πάνω του την αυστηρότητα του, εμπιστευόμενος τυφλά τις καταθέσεις των αστυνομικών. Εξετάζοντας μόνο έναν από τους μάρτυρες υπεράσπισης, αποφασίζει με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα την προφυλάκιση του Μάριου, παραβλέποντας την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί προφυλάκισης και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις (προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του προσώπου για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης από τα οποία να συνάγεται κίνδυνος διάπραξης και άλλων εγκλημάτων κ.α.) προϋποθέσεις που καμία δεν συντρέχει στο πρόσωπο του Μάριου.

Στην Ευελπίδων συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι δέχονται επίθεση από διμοιρία, οι γονείς εξυβρίζονται, κάποιοι άλλοι ξυλοκοπούνται.

Τρίτη 16 Μαρτίου. Μεταφέρεται στον Κορυδαλλό και έκτοτε κρατείται στην Α” πτέρυγα.

Τετάρτη 17 Μαρτίου. Κατατίθεται προσφυγή κατά τις απόφασης προφυλάκισης, με αίτημα να ληφθούν υπ” όψιν οι δεκάδες μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό, που αγνοήθηκαν στην διάρκεια της προανάκρισης. Μέχρι να βγει η νέα απόφαση ο Μάριος παραμένει έγκλειστος. Κι εμείς θα είιιαστε δίπλα του, όπως και όλος ο κόσμος που έχει κινητοποιηθεί πανελλαδικά.

Να ανασύρουμε την υπόθεση του από την αφάνεια (εκεί που θάβεται η πλειονότητα αντίστοιχων περιπτώσεων), να αποκαλύψουμε την διπλή αυθαιρεσία: Των αστυνομικών αφενός, που θα επιληφθούν με ζήλο αν χρειαστεί για την πειθάρχηση του, για τους οποίους η παρουσία και μόνο ενός νέου σε πορεία τον καθιστά ένοχο παραβατικών προθέσεων. Και αφετέρου, της ανακριτικής διαδικασίας, που με τη σειρά της -αγνοώντας το προηγούμενο της ζαρντινιέρας, την υπόθεση με τα πράσινα παπούτσια, του φοιτητή με τις πιτζάμες- επιδεικνύει τυφλή εμπιστοσύνη στις κατηγορίες και χαρίζει ελαφρά την καρδία μέρες ή μήνες προφυλάκισης λες και πρόκειται για στραγάλια.

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΠΡΟΣΗΧΘΗΣΑΝ ΑΛΛΑ 15 ΑΤΟΜΑ, ΣΤΑ 12 ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΗ


Επιστολή από την Α” ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

13.04.2010

«Κοντά στον ένα μήνα φυλακή και καλά κρατώ, διότι μέσα σε όλα τα αίσχη που έχουν κάνει εκείνοι, όλοι εκείνοι οι κοινωνικοί αποκοιμιστές του κράτους, εμάς μας έχει κάνει καλό με το να είμαστε εδώ πιο δυνατοί, με μόνη δύναμη -όπως μου λέει καθημερινά ένας φίλος- την καρδιά, το μυαλό και την αλληλεγγύη, ώστε να φωνάζουμε για τα δικαιώματα μας και να αντιστεκόμαστε. […]»

Μάριος Ζέρβας

Κοντά στον ένα μήνα φυλακή και καλά κρατεί -ακόμα. Ένας μήνας γεμάτος ανυπομονησία για την απάντηση της αποφυλάκισης του Μάριου Ζ., αλλά και σημαντικά γεγονότα, που μεγαλώνουν τις αμφιβολίες μας. Εκεί που η αστυνομική αυθαιρεσία εντοπίζεται σε μαζικές και παράλογες προσαγωγές από τα πάρκα και τους δρόμους, εκεί που η τηλεοπτική αυθαιρεσία «ενοχοποιεί» με βιβλία, σάκους του μποξ και καλαμοτές, εκεί που η δικαστική αυθαιρεσία γεμίζει τα σωφρονιστικά κενοτάφια χωρίς αποδεικτικά, είναι δύσκολο να δεχτούμε το παράλογο.

Ο χρόνος σταματά εκεί που δεν υπάρχει χώρος για αυτόβουλη δράση. Η φυλακή, περιορίζει τον χώρο και αποκλείει τον χρόνο. Είναι -το λιγότερο- κρίμα να επιτρέπουμε στην κρατική εξουσία να αυθαιρετεί εις βάρος της ελευθερίας, της ζωής και του χρόνου μας.

ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

http://freemariosz.wordpress.com/

Άγγελος Κ

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα