Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Freedom Of Speech, ξεκινώντας για µια άλλη χώρα



Freedom Of Speech – Σάλλη Χώρα

Μέσα στο φως σου – Σ’ άλλη χώρα – Από τον ήλιο – Φλίπερ – Πόσο µελαγχόλησε αυτός ο τόπος (dub remix) – Κάστρα – Σύγχυση – Σκέπασε – Απόψε πουθενά (συµµετέχει η Δήµητρα Γαλάνη) – Calypso – Η ζωή σου – Μια λέξη

Οι «Freedom Of Speech» είναι ένα Αθηναϊκό «trip-hip-hop» συγκρότηµα και η πρώτη τους κυκλοφορία ονοµάζεται «Σ’ άλλη Χώρα» που είναι γεµάτη µε µουσικές ενός «trip-αρισµένου» σαπιοκάραβου που περιπλανιέται σαν να ψάχνει τη γη του, για να ελευθερώσει µέσα της, όλες τις απελπισίες και τις ελπίδες αυτής της ζωής.

Οι επιρροές της βρετανικής trip-hop σκηνής των middle 90’s, µε τους πατέρες της, «Μassive Αttack», «Tricky» και «Portishead» βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη διάρκεια του «Σ’ άλλη Χώρα», έχοντας ορίσει αλλά και συγχρόνως απενοχοποιήσει το ύφος τους. Ευτυχώς, οι «Freedom Of Speech», δεν δηµιουργήθηκαν για να αναµασήσουν, αλλά για να χαράξουν νέα πορεία και µέσα από τις hip-hop, electro rock, ambient και oriental καταβολές τους, κατάφεραν να ανανεώσουν και να δείξουν µονοπάτια γεµάτα υπερηφάνεια, γνώση και σεβασµό που ξεκινάνε από µέσα και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το ταξίδι της επιστροφής έχει για οδηγό έξι ανθρώπους που η αγάπη τους για τη µουσική και η ανάγκη τους για επικοινωνία, τους έδειξε το δρόµο και τους κάρφωσε σ’ ένα ακρόπρωρο, πάνω στο κουφάρι αυτής της εύκολης κοινωνίας µε µοναδικό προορισµό µια άλλη χώρα, τη δική µας.

Το «Σ’ άλλη Χώρα» είναι η αρµονία σύγχρονης ποίησης και λυρισµού ανάµεσα στον Origin K και την ονειρική φωνή της Utopia, όπου ανταµώνουν µε τα scratches και το programming των Dj Sun και Γιώργου Ταϊφάκου, ανακατεύοντας συναίσθηµα µε άρνηση, δύναµη µε εξάρτηση, ελπίδα µε σκοτεινές ατµόσφαιρες. Στις κιθάρες είναι ο Αιµίλιος Τζήρος µε ίσως την πιο σφαιρική αντίληψη των πραγµάτων δίνοντας σε κάθε αλλαγή και ένταση, λόγο ύπαρξης, καθώς ο Goss βγάζει τον απαραίτητο όγκο µε το µπάσο του δένοντας όλους, σ’ ένα σώµα που µόνο σκοπό έχει να χαράξει νέα πορεία και επιλογή.

Οι «Freedom Of Speech» µέσα στο «Σ’ άλλη χώρα» µοιάζουν σαν να µην γράφουν απλά µουσική αλλά νιώθουν, αφουγκράζονται και δηµιουργούν σαν να ήταν ο µόνος δρόµος. Μπράβο σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά που ακολούθησαν αυτό το δρόµο καθώς η ελληνική εναλλακτική σκηνή, έχει ανάγκη όσο ποτέ, τέτοιες προσπάθειες. Το µόνο που µένει, είναι η φωνή τους να ακουστεί και σίγουρα έχει πολλά να µας πει.

Δεν θα γράψω τίποτα παραπάνω καθώς τα παιδιά στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο afomi, νοµίζω ότι τα λένε όλα, απλά για εµένα το «Σ’ άλλη Χώρα», είναι ένας δίσκος ταξίδι που δεν φοβάται να πειραµατιστεί και να προκαλέσει το σήµερα, σ’ ένα κάλεσµα στο εκκωφαντικό φως, µέσα από την αιώνια σκιά της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης.

Αρχίζοντας δεν θα ρωτήσω τα προφανή, όπως το ποιοι είναι οι «Freedom Of Speech» ή το πως ξεκινήσατε για να φτάσετε εδώ, αλλά το κυριότερο. Tι είναι οι «Freedom Of Speech»;

Οι Freedom Of Speech – ή εν συντοµία Freedom – είναι µια δηµιουργική οµάδα που εκφράζεται µέσα από τη µουσική, ενώ παράλληλα καταπιάνεται µε βίντεο, animation, σχέδιο κ.ά. Ξεκίνησε µε δυο µέλη, τον Origin K. (στίχοι, rap) και τον Γιώργο (µουσική), στη συνέχεια ήρθε ο Θοδωρής (turtables), µετά η Κωνσταντίνα (τραγούδι) και last but not least, o Αιµίλιος (κιθάρα) και ο Γιώργος / Goss (µπάσο).

ΟΚ! Πάµε τώρα στην αρχή.

Ο Γιώργος και ο Origin K ήταν συµµαθητές και από καιρό σε καιρό πειραµατίζονταν, µε τον Γιώργο να γράφει τις µουσικές και τον Origin να τις επενδύει σε στίχους και ερµηνεία. Γύρω στο 2003 γνώρισαν τον Θοδωρή (turntables) και έτσι σχηµατίστηκαν οι Freedom Of Speech. Αυτός είναι ο αρχικός πυρήνας που το 2004 έβγαλε στο διαδίκτυο το δίσκο «Τιµωρηµένοι», στον οποίο – παρότι ήταν θα λέγαµε σε πρώιµο στάδιο – υπήρχαν ήδη τα ψήγµατα του επόµενου βήµατος. Το 2006 ήρθε το φεστιβάλ και το βραβείο καλύτερου στίχου αλλά και η απόφαση για τη δηµιουργία της µπάντας.

Ξέρω ότι το «Σ’ άλλη Χώρα» δεν έχει κυκλοφορήσει καλά καλά ένα µήνα, παρολαυτά ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις το κόσµου;

Tο κλίµα είναι θετικό, αλλά περισσότερα θα έχουµε να πούµε µετά από την live παρουσίαση του δίσκου µας σε περίπου 1 µήνα από σήµερα! Γι’ αυτό και για άλλα νέα µείνετε συντονισµένοι στο site µας www.freedomofspeech.gr

Μιλήστε µου λίγο για την πρώτη αυτή δουλειά σας. Τι πραγµατεύεται, τι εκθέτει, γιατί πονάει και τι ελπίζει;

Το «Σ’ άλλη χώρα» είναι ένα µουσικό ταξίδι που µεταφέρει και το δικό µας ταξίδι στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων που παίζουµε µουσική χτίζοντας αυτό το δίσκο. Πραγµατεύεται το «µακριά» από δω και το «εδώ», το «έξω» από τη πραγµατικότητα και ταυτόχρονα το «µέσα» στον εαυτό. Σε κάποιες µουσικές στάσεις του ταξιδιού, στη «Σύγχυση» για παράδειγµα ή στο «Πόσο µελαγχόλησε αυτός ο τόπος» έχουµε µια οµαλή ή/και απότοµη προσγείωση στη πόλη µας. Σε άλλα κοµµάτια πάλι το θέµα που κυριαρχεί είναι το φως, γι’ αυτό και σε ένα µεγάλο µέρος του δίσκου ο ήχος είναι σκοτεινός, γιατί µέσα από τις αντιθέσεις ή/και την απουσία φωτίζεται η αξία των πραγµάτων. Τώρα, γιατί πονάει και τι ελπίζει… Πονάει γιατί ζει και δεν ελπίζει τίποτα άλλο παρά µόνο να αφεθεί κανείς στο ταξίδι που τον καλεί.

Στο «Σ’ άλλη Χώρα» βλέπουµε πολλές ιδέες να παίρνουν σάρκα µέσω τόσο διαφορετικών επιρροών. Πείτε µου λίγο για όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε ο ήχος των «Freedom Of Speech» να µοιάζει από τη µία τόσο νοσταλγικός και από τη άλλη τόσο σύγχρονος και πολυδιάστατος.

Είµαστε έξι άνθρωποι, ο καθένας µε τη δική του ιστορία και µε διαφορετικές µουσικές καταβολές. Σαφώς υπάρχουν κοινοί τόποι, αλλά το ενδιαφέρον για µας εντοπίζεται περισσότερο στη διαφορετικότητα. Εκτιµάµε µουσικούς όπως τους: Herbalizer, The Roots, Dead can dance, Portishead, Pink Floyd, Future Sound of London, Roots Manuva, Στέρεο Νόβα, The Gathering, Massive Attack, Cure, Do Make Say Think, Camel, King Crimson… Η λίστα είναι µεγάλη. Στο όνοµα του «πειραµατισµού» λοιπόν, επιτρέψαµε σε όλες αυτές τις επιρροές και φυσικά στα βιώµατά µας να διαµορφώσουν ένα ηχητικό αποτέλεσµα που φιλτράρεται κυρίως µε αισθητικά και λιγότερο µε λογικά κριτήρια.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όσο αναφορά την ιδέα και την υλοποίησή της, σε µουσική; Δηλαδή, υπάρχει µια κινητήριος δύναµη ή όλα έρχονται σε συλλογικό επίπεδο και πως λειτουργείτε στο στάδιο της προ-παραγωγής;

Ο ένας εµπνέει τον άλλο σε αυτή τη διαδικασία. Τα περισσότερα κοµµάτια αυτού του δίσκου έχουν δηµιουργηθεί στην πρόβα µε δύο βασικά συστατικά: τα βλέµµατα και τ’ αυτιά! Κινητήριος δύναµη θα αποτελέσουν οι στίχοι του Origin K., οι µελωδίες της Κωνσταντίνας, τα scratch και τα beats του Θοδωρή, οι ήχοι του Αιµίλιου, τα riffs του Γιώργου στο µπάσο και τα solo του Γιώργου στα πλήκτρα.

Μια από τις καλύτερες στιγµές του δίσκου είναι το «Κάστρα». Γρήγορο, σκοτεινό, ισοπεδωτικό…

Το συγκεκριµένο τραγούδι είναι ένα τραγούδι επιρροών, βασισµένο στο τι ακούγαµε και τι µας εξέφραζε την περίοδο που γράφτηκε. Το ethnic συναντάει το hip hop και το rock την κλασική µουσική. Μία «γρήγορη» λύρα, ο «σκοτεινός» και επιθετικός στίχος και ένας «ισοπεδωτικός» ρυθµός ήταν ό,τι χρειαστήκαµε στην προσπάθεια µας να εκφράσουµε την ανάγκη µας να γκρεµίσουµε τα κάστρα που υψώνονται γύρω µας…

Πως προέκυψε η συνεργασία µε τη Δήµητρα Γαλάνη για το «Απόψε πουθενά» και πως είναι να δουλεύεις µ’ έναν άνθρωπο, που έχει επηρεάσει σε τόσα επίπεδα τη σύγχρονη Ελληνική µουσική;

Προέκυψε µετά την εµφάνισή µας στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006. Η Δήµητρα Γαλάνη µας προσέγγισε δείχνοντας ενδιαφέρον για τη µουσική µας και βρήκαµε τρόπο συνεργασίας µέσα από τη διασκευή µας στο «Απόψε πουθενά».

Η διασκευή της σύνθεσης του Σταµάτη Κραουνάκη έγινε από τον Γ. Ταϊφάκο ενώ ο Origin K. έβαλε το δικό του στίγµα στους στίχους του τραγουδιού, δίπλα σε αυτούς της Λίνας Νικολακοπούλου.

Το να δουλεύεις µαζί µε τη Δήµητρα Γαλάνη είναι µεγάλη τιµή και ταυτόχρονα κάτι πραγµατικά ευχάριστο, καθώς πέρα από τη µεγάλη καλλιτεχνική της αξία, είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος µε αίσθηση του χιούµορ, που ενδιαφέρεται για τη µουσική εξέλιξη και «σκαλίζει» συνεχώς τα καινούρια πράγµατα.

Το τραγούδι συµπεριλήφθηκε τόσο στο «Σ’ άλλη χώρα» όσο και στην τελευταία δισκογραφική δουλειά της Δήµητρας («Πίξελ») όπου συµµετέχουν αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες της «εναλλακτικής» σκηνής (Κ Βήτα, Π. Παυλίδης, Imam Baildi, Marsheaux κ.α).

(Προς Utopia) Σε δυο κοµµάτια έχεις γράψει µαζί µε τον Origin Κ, τους στοίχους και µάλιστα το «Calypso» είναι το πρώτο σας αγγλόφωνο κοµµάτι. Υπάρχει ίσως η σκέψη σιγά σιγά να δοκιµάσετε να µιλήσετε και σε µία γλώσσα που µπορεί να σας φέρει σε επαφή µε το ευρύτερο κοινό της Ευρώπης;

Δε νοµίζω πως υπάρχει περίπτωση οι Freedom να µετατραπούν σε αγγλόφωνο σχήµα, αλλά «ποτέ να µην πεις ποτέ». Πάνω σε αυτό το θέµα έχουµε συζητήσει εκτενώς και καταλήξει στο ότι δεν θα βάλουµε κανέναν περιορισµό. Στη µουσική µας µπορεί αργότερα κανείς ν’ ακούσει και γαλλικά και ισπανικά και ότι άλλο αξιωθούµε να µάθουµε ή νιώσουµε πως ταιριάζει στον ήχο ενός κοµµατιού. Η αλήθεια είναι ότι στους αγγλικούς στίχους που ακούµε στο δίσκο έχω βάλει το χεράκι µου, αλλά αυτό δεν είχε την πρόθεση της απεύθυνσης σε ευρύτερο κοινό. Ο λόγος είχε κυρίως να κάνει µε τη φύση της γλώσσας. Μια λέξη στα αγγλικά κουβαλάει περισσότερες έννοιες από ότι στα ελληνικά, όπου το λεξιλόγιο είναι πιο «πλούσιο». Οι λέξεις δηλαδή είναι πολυσήµαντες και νοµίζω ότι αυτό προσδίδει στην ποιητική χρήση της γλώσσας. Σχετικά µε το συγκεκριµένο κοµµάτι που ανέφερες – το Calypso – εκεί κρύβεται και ένας ακόµη λόγος στη χρήση των αγγλικών, που αν θέλεις έχει να κάνει µε ένα ειρωνικό σχόλιο γύρω από την χρήση µυθολογικών θεµάτων στο εξωτερικό. Τώρα, για την επαφή µε ένα ευρύτερο κοινό λόγω της γλώσσας, πραγµατικά δεν πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη σηµασία. Σχήµατα όπως τα Διάφανα Κρίνα έχουν ανταπόκριση από το εξωτερικό και αντίστροφα, οι Orishas για παράδειγµα έχουν απήχηση στην Ελλάδα.

Η γλώσσα της µουσικής είναι ισχυρή από µόνη της.

Πως βλέπετε την Ελληνική εναλλακτική σκηνή σήµερα;

Ναι, µεγαλώνει. Θα λέγαµε πως πλησιάζει την εφηβεία και βρίσκεται σε δηµιουργικό στάδιο! Έχουµε χαρεί πολύ µε σχήµατα όπως οι Zen Garden, οι Interstellar Overdrive, οι Tessera Syn Ena, οι Drog A Tek, Expert Medicine, Transistor, Κος Κ. και πολλοί άλλοι.

Θα αναφέρω πέντε διαφορετικά ονόµατα και θα ήθελα τη γνώµη σας. «Κωνσταντίνος

Βήτα», «Active Member», «Ρόδες», «Rosebleed» και «Common Sense».

Για όλα τα ονόµατα που ανέφερες, η απάντησή µας είναι ένα χαµόγελο.

Το «Σ’ άλλη Χώρα» λοιπόν κυκλοφόρησε. Από εδώ και πέρα τι;

Πρόβες και live και πρόβες και live… και πρόβες και χορό και κλάµατα και γέλια και πολλή µουσική!

Οι σκέψεις σας για το µέλλον των «Freedom Of Speech»; Οι φιλοδοξίες, οι στόχοι, οι εικόνες.

Εµείς θέλουµε απλά να συνεχίσουµε να παίζουµε µουσική όλο και περισσότερο και αυτό θα κάνουµε. Σε πρώτο πλάνο αυτή τη στιγµή βρίσκονται η προετοιµασία για το live – τη µουσική παράσταση που θέλουµε να στήσουµε – και δύο video clip που ετοιµάζουµε.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη, απλά κάτι τελευταίο για τον κόσµο εκεί έξω που διαβάζει και είτε ενδιαφέρεται να ψάξει, είτε ήδη έχει ανακαλύψει τους «Freedom Of Speech» και το «Σ’ άλλη Χώρα».

«Ψάξε µε σ’ άλλη χώρα, δε θα µε βρείς στο τώρα

Ψάξε µε απόψε στη βουή

απλά πριν να’ρθει η µπόρα».

Το παρακάτω video είναι το «Απόψε πουθενά» από το «Σ’ άλλη Χώρα»

YouTube Preview Image

Αν θέλετε να τσεκάρετε τους «Freedom Of Speech» και τις υπέροχες μουσικές που συναντώνται στο «Σ’ άλλη Χώρα», μπείτε στο παρακάτω link.

http://www.youtube.com/watch?v=op6W9e-k9J4

Site: www.freedomofspeech.gr

Myspace: www.myspace.com/freedomofspeechgr

Song Festival: http://www.youtube.com/watch?v=SzUnch7o_H0

Facebook: http://www.facebook.com/pages/FREEDOM-OF-SPEECH/12475375699

Twitter: http://twitter.com/FreedomGR

Anti

Share

Category: Συνεντεύξεις



Αφήστε μήνυμα