Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

The Wobblies



beware_sabotage

Το αμερικάνικο αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο I.W.W. (International Workers of the World) ιδρύθηκε στις 27 Ιούνη 1905 στη βάση της ενότητας των εργατών ανεξάρτητα από χρώμα, φύλλο ή εθνική καταγωγή σε μια ενιαία, επαναστατική οργάνωση που σαν απώτερο στόχο είχε την ανατροπή του καπιταλισμού.

Στις γραμμές του συνυπήρχαν ανειδίκευτοι εργάτες και εργάτριες, μετανάστες οποιασδήποτε προέλευσης, περιπλανώμενοι σε αναζήτηση μεροκάματου. Το I.W.W. προέκυψε μετά τη συγχώνευση 54 εργατικών οργανώσεων με σύνολο 90.000 μέλη και βασικό ρόλο στη συγκρότηση έπαιξαν οι Ευγένιος Ντεμπς, Ουίλλιαμ Χέϊγουντ και Ντανιελ ντε Λεόν. Οργάνωσε πολλές μαχητικές απεργίες όπως τη γενική απεργία των υφαντουργών το 1912. To I.W.W. φιλοδοξούσε να μετατραπεί σε μια παγκόσμια οργάνωση και η επιρροή του σε οργανώσεις άλλων χωρών, όπως της Μ. Βρετανίας, Νορβηγίας, Αυστραλίας, Καναδά, Ν. Αφρικής, Μεξικού και Χιλής ήταν μεγάλη.

Ο αναρχοσυνδικαλισμός είναι ρεύμα του συνδικαλισμού που σα στόχο είχε την ένωση εργατών με σκοπό αρχικά να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μέσω μιας επαναστατικής γενικής απεργίας. Αρνούμενοι την πολιτική πάλη που θεωρούσαν άχρηστη, έβλεπαν τα εργατικά σωματεία ως τη μόνη δύναμη για επαναστατική αλλαγή.

Χωρίς προβεβλημένους ηγέτες και συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στηριζόμενο αποκλειστικά στον ηρωισμό και την αφοσίωση των μελών του, το I.W.W. αντιμετώπισε εκτεταμένες τρομοκρατικές διώξεις κράτους και αφεντικών. Το 1915 εκτελέστηκε στη Γιούτα μετά από δικαστική σκευωρία ο Τζο Χιλλ, το 1916 τα μέλη της οργάνωσης δέχτηκαν την επίθεση οπλισμένων τραμπούκων στο Έβερετ της Ουάσινγκτον και στις 1 Αυγούστου 1917 λιντσαρίστηκε από 6 μασκοφόρους ο οργανωτής Φρανκ Λιτλ. Οι διώξεις εντάθηκαν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η οργάνωση κατήγγειλε σαν “πόλεμο των αφεντικών” κρατώντας μια αντιπολεμική διεθνιστική στάση.

Το κράτος αντεπιτέθηκε με τον διαβόητο “νόμο για την κατασκοπία”: Το Σεπτέμβρη του 1917 σε 48 ταυτόχρονες επιδρομές στα γραφεία της οργάνωσης συνελήφθησαν 165 ηγετικά στελέχη και παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της ενθάρρυνσης σε λιποταξία. Όλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια – ακόμα και όσοι αποδεδειγμένα είχαν πάψει να είναι μέλη της οργάνωσης πολλά χρόνια πριν.

Το “The Wobblies” δεν είναι ένα αποστασιοποιημένο ντοκιμαντέρ. Οι σκηνοθέτες Στιούαρτ Μπερντ και Ντέμπορα Σάφερ δεν χρησιμοποιούν “έγκριτους” ιστορικούς ή ακαδημαϊκούς για να δώσουν μια αντικειμενική περιγραφή εκείνης της ταραγμένης περιόδου.

Με ζωντανές μαρτυρίες επιζώντων – πρωταγωνιστών εκείνου του κινήματος, πλάνα αρχείου, εφημερίδες, φωτογραφίες και τραγούδια καταφέρνουν να περιγράψουν με έντονα χρώματα τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετώπιζαν καθημερινά οι εργάτες αλλά και τη ανυποχώρητη θέλησή τους να αντισταθούν, να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και εκμετάλλευση.

Lathrometanastis

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Σχόλια (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Lucifugo λέει:

    Στην παρακάτω διεύθυνση, όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δουν ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «The Wobblies»:

    http://video.google.it/videoplay?docid=-582501436157763581&ei=T4yrSunQLaLa2gKf9Kgd&q=The+Wobblies&hl=it&client=firefox-a#

Αφήστε μήνυμα