Subscribe via RSS Feed
Εκτυπώστε το Εκτυπώστε το

Rage Against The Machine




Rage Against The Machine

Bombtrack – Killing In The Name – Take The Power Back – Settle For Nothing – Bullet In The Head

– Know Your Enemy – Wake Up – Fistful Of Steel – Township Rebellion – Freedom

1992 και η Generation X έψαχνε να βρει την ταυτότητά της, ανάμεσα σε ατημέλητα ντυσίματα, κρεατομηχανές που ονομάζονταν σχολεία, ψυχοφθόρα ναρκωτικά και αποτυχημένα ιδανικά. Οι πατέρες μας, δεν μας άφησαν τίποτα για κληρονομιά, παρά μόνο διαφθορά, φανατισμό, και έναν πόλεμο, που για πρώτη φορά μας προσφέρεται για επιδόρπιο κάθε βράδυ, στο όνομα της «Δυτικής» ελευθερίας.

Το Rage Against The Machine έσκασε σαν βόμβα στα θεμέλια της αγγελικά, πλασμένης κοινωνίας, δίνοντας φωνή, και διέξοδο στους «απόκληρους» μιας ολόκληρης γενιάς. Τη στιγμή που η μουσική επανάσταση, στις αρχές των 90’s βρισκόταν σε εξέλιξη, με τα Nevermind (Nirvana), Ten (Pearl Jam) και Dirt (Alice In Chains) να αποτελούν τους πολιορκητικούς κριούς της, το ντεμπούτο των Rage Against The Machine χαρακτηρίζεται σαν τη ναυαρχίδα που δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά της, παρά μόνο καμένα μυαλά και ένοχες συνειδήσεις. Οι άκρως πολιτικοποιημένοι στίχοι του rapper Zack De La Rocha, με τα τεράστια σε ευρηματικότητα και όγκο riff’s του Tom Morello, τον μπάσο οδοστρωτήρα που οδηγεί ο Tim Commerford και το βομβαρδιστικό που ακούει στο όνομα Brad Wilk, συνθέτουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών, κλεισμένο σε μπουκάλι με το φυτίλι αναμμένο, έτοιμο να πυρπολήσει την υποκρισία και την προπαγάνδα της «νέας τάξης πραγμάτων».

Bombtrack, και τα οδοφράγματα έχουν στηθεί, με τη βροχή από στίχους μολότοφ να σε καλούν για τη μάχη που μόλις έχει αρχίσει. Killing In The Name, ονομάζεται ο ύμνος της αντίδρασης που πήρε σάρκα και οστά, φωνάζοντας με περίσσια αυτογνωσία προς κάθε κατεύθυνση το mantra Fuck You, I Won’t Do What You Tell Me! Το κομμάτι έγινε ένα με την ιστορία της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας. Γρήγορο, groove, το Take The Power Back, σαν να ανεβαίνεις δυο δυο τα σκαλιά, ώστε να φύγεις για το κενό που σε καλεί το Settle for Nothing. Κλασική στιγμή, το Bullet In The Head, με και ο Morello ξετυλίγει το ταλέντο του, παίζοντας με τα πετάλια και τον όγκο της κιθάρας, σαν μπακέτα που καθοδηγεί «τριπαρισμένη» ορχήστρα. Know Your Enemy και ξανά στα χαρακώματα, με τον Meynard James Keenan τον Tool να ουρλιάζει Time Has Come To Pay! Το Wake Up και Fistful Of Steel είναι τα δύο βαριά μεταλλικά αχώριστα αδέρφια, που ξεριζώνουν κεφάλια από τις βολεμένες θέσεις τους και καταστρέφουν με τα ξυράφια τους, το καμουφλαρισμένο πίσω από πέπλο, στοχευμένο εφησυχασμό των μαζών. Township Rebellion και Freedom κλείνουν τον δίσκο με τον καλύτερο τρόπο με το πρώτο να εξαπολύει την αλήθεια του μέσα σε ηλεκτρονικούς ήχους και εναλλαγές, που δεν καταλαβαίνεις από πού σου έρχονται, ενώ ο Rocha τραγουδά για το τέλος, με οργή για την αρχή μιας επιβεβλημένης επανάστασης, που θα έρθει μόνο μέσα από την ελευθερία του ατόμου και του υπεύθυνα παραπλανημένου κόσμου που τον περιβάλλει.

Το Rage Against The Machine αποτελεί κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο έναν από τους καλύτερους δίσκους της περασμένης δεκαετίας, αλλά ένα σταθμό της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας. Η επίδραση, η αμεσότητα, και γενικότερα, η μοναδικότητα της μανιέρας που δημιούργησε, τον καθιστούν μέσα στα δέκα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών! Υπερβολικό…; Δεν το νομίζω, αφού ο ήχος του αναγνωρίζεται από χιλιόμετρα και αποτελεί σημείο αναφοράς και καθολικής αποδοχής, επηρεάζοντας τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής, μας δίνοντάς του επάξια, τη θέση που του αξίζει. [10ν]

Born with insight and a raised fist… A witness to the slit wrist, that’s with…
As we move into ‘92… Still in a room without a view…
Ya got to know… Ya got to know… That when I say go, go, go
Amp up and amplify… Defy…
I’m a brother with a furious mind…
Action must be taken… We don’t need the key… We’ll break in!
Something must be done…
About vengeance, a badge and a gun…
‘Cause I’ll rip the mike, rip the stage, rip the system…
I WAS BORN TO RAGE AGAINST ‘EM!!!


Anti

Share

Category: Χωρίς κατηγορία



Αφήστε μήνυμα